کمیته تحقیقات دانشجویی

در زندگی همه ما مکان‌های خاصی هستند که برای ما از ارزش و اهمیت زیادی برخوردارند. مکان‌هایی که تجربیات خوشایند یا ناخوشایند ما در آن ها باعث شده احساساتمان با آن مکان گره بخورد.  چند لحظه فکر کنید، حتما شما نیز چنین مکان هایی را میشناسید. زمین بازی دوران کودکیتان یا جایی که عشق زندگی خود را اولین بار آنجا ملاقات کردید. همه این ها باعث میشود احساس خوشایندی نسبت به آن مکان پیدا کنید. اما آیا ممکن است این اتفاق بدون وجود یک تجربه واقعی نیز رخ دهد؟ آیا ممکن است صرفا با استفاده از قوه تخیل بتوان نسبت به یک‌ مکان خاص احساسی مثبت یا منفی را برانگیخت؟
در پاسخ به این سوال کنجکاوانه، رولاند بنویت و فیلیپ پاولوس از موسسه علوم شناختی و مغز انسان با همکاری دنیل شاکتر از دانشگاه هاروارد مطالعه‌ای بالینی انجام دادند که نتایج آن در ژورنال معروف Nature communications به چاپ رسید. این مطالعه شامل دو مرحله‌ی آمادگی و تحریک بود که طی مرحله‌ی آمادگی داوطلبانی که عدم سابقه بیماری روانی در آنها محرز و تایید شده بود مورد پرسش قرار گرفتند. در این مرحله از داوطلبان خواسته شد تعدادی از افراد مورد علاقه خود و تعدادی از افرادی را که دوست ندارند نام ببرند. همچنین از آن ها خواسته شد مکان هایی را نام ببرند که هیچ احساس خاصی نسبت به آن ها نداشته و اصطلاحا "مکان های خنثی" هستند. سپس در مرحله تحریک این افراد وارد دستگاه fMRI شده و از آن ها خواسته شد که درباره ملاقات افرادی که دوستشان دارند در مکان های موردنظر فکر کنند و از تخیل خود کمک بگیرند. در این حین از فعالیت مغزی افراد تصویربرداری شد و نتایج جالب و شگفت انگیزی به دست آمد. بر اساس نتایج این مطالعه، صرفا فکر کردن به افراد مورد علاقه در یک مکان خاص باعث ایجاد احساسات مثبت و خوشایند نسبت به آن مکان و فکر کردن به ملاقات افرادی که دوستشان نداریم باعث ایجاد حس منفی نسبت به آن مکان می شود؛ آن هم بدون اینکه واقعا چنین چیزی را تجربه کرده باشیم. دانشمندان ابتدا این آزمایش را در شهر کمبریج ایالت ماساچوست آمریکا انجام دادند و سپس در لیپزیش آلمان تکرار کردند و به نتایج مشابهی دست یافتند. به نظر می رسد قسمتی از مغز که در این پروسه بیش از سایر نقاط درگیر است بخش ventromedial prefrontal cortex باشد. این بخش از قشر مخ مسئول پردازش اطلاعات مربوط به اشخاص و مکان ها و نیز ارتباط دادن این اطلاعات با یکدیگر است و با جمع آوری اطلاعات از سایر نقاط مغز تصویری کلی از یک شخص یا مکان به ما ارائه می دهد. به نظر می رسد این فرآیند بخشی از تلاش مغز انسان برای یادگیری از طریق تخیل و اجتناب از  خطرات بالقوه ای است که در موقعیت های مختلف ممکن است برای انسان رخ دهد.  بنویت معتقد است درک عواقب ناشی از افکار منفی انسان نسبت به یک مکان از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که ما همچنان با این پرسش روبرو هستیم که آیا افکار منفی می‌توانند قضاوت ما نسبت به یک مکانی که در واقع خنثی یا حتی مثبت است را تحت تاثیر قرار داده و باعث تاثیر منفی تخیل بر واقعیت شود؟پاسخ این پرسش پژوهشی در گرو مطالعات بیشتر در این زمینه است.

✍️ گردآورنده و مترجم: سید امیرحسین‌ نجیبی

🔗لینک مقاله در ژورنال نیچر:

🔸هسته علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی فسا
@neurogroup